Många drömmer om ett hemmakontor

Sjukskriven som företagare

Att ta steget från en trygg fastanställning till att driva eget företag på heltid är en dröm för många människor. Det har sina fördelar; som egenföretagare bestämmer du över din egen tid, du väljer själv vad det är du vill jobba med och framförallt är du din egen chef. Nackdelarna är att man inte omfattas av samma trygghet som en fastanställd gör om det skulle vara så att man blir sjuk någon gång. Därför är det viktigt att ta reda på vilka regler det är som gäller för sjukskrivning redan innan företaget startas.

Många drömmer om ett hemmakontor

Som anställd ringer man helt enkelt till chefen och sjukanmäler sig, men vad gäller egentligen för den som driver eget vid händelse av sjukdom? Det finns först och främst tre kriterier som ska uppfyllas för att sjukpenning ska kunna betalas ut. Man ska vara borta minst en fjärdedel av sin ordinarie arbetstid på grund av sjukdomen och därmed gå miste om sin sjukpenninggrundande arbetsinkomst, samt vara försäkrad i Sverige. Mindre ingrepp som tandläkarbesök eller att ta bort åderbråck hos scandinavianvc.se till exempel är inget som kräver sjukskrivning, eftersom man kan arbeta redan samma dag eller dagen efter behandlingen. Det är också viktigt att tänka på att olika regler gäller för olika företagsformer och man bör ta reda på vad som gäller för ens eget företag.

De tre kriterierna som ska uppfyllas för att få ut sjukpenning från Försäkringskassan gäller för både den som har enskild firma och den som har aktiebolag. Däremot ska den som har aktiebolag även sjukanmäla sig till bolaget, redan den första sjukdomsdagen. Då betalas en sjuklön ut från ens aktiebolag, istället för den ordinarie lönen. Är man fortsatt sjuk efter 14 dagar ska detta anmälas till Försäkringskassan, eftersom man räknas som anställd i sitt aktiebolag. För både enskild firma och aktiebolag gäller att man med ett läkarintyg kan styrka sin sjukdom.

Mediciner blir nödvändigt vid sjukdom

Tittar man på Försäkringskassans hemsida finns något som kallas för Ersättningskollen, där du smidigt kan räkna ut hur mycket du kan tänkas få i ersättning. Som mest har du rätt att få ut 80 % av din inkomst från företaget, men maximalt 725 kr om dagen. Hur länge företaget har funnits spelar också in när sjukpenning ska räknas ut. Om ett företag funnits i mer än 24 månader beräknas sjukpenningen från de näringsbilagor som lämnats in under de senaste tre åren.