Så inreder du företagets kontor

Att inreda ett funktionellt kontor för ditt företag, som både fungerar för att arbeta effektivt i och för att ta emot kunder, lägger en bra grund för företagets framtida framgångar. Med en genomtänkt budget och en behovsspecifikation ökar chansen att kontoret blir utformat på rätt sätt.

Analys av behoven

Börja med att skriva ner allt det som är nödvändigt för att kontoret ska fungera optimalt. Hur många arbetsplatser och konferensrum behövs? Ska det finnas ett privat kök eller fungerar det att dela kök med andra på ett kontorshotell? Hur stor yta behövs för kundbesök? Skriv ner så många frågor och svar som möjligt för att få ett utkast till de behov som är allra viktigast. När alla önskemål finns antecknade är det dags att börja undersöka vad det skulle kosta att genomföra. Kanske kommer du fram till att det blir för dyrt med stora ytor med soffor för fika och att det istället är flera konferensrum som ska prioriteras?

Flytta eller bygga om?

Att flytta kontoret helt och hållet behöver inte alltid vara den enda lösningen utan ofta går det att justera den befintliga lokalen genom ombyggnation. Kontakta hyresvärden för att se om det är okej att sätt upp innerväggar för att skapa flera rum eller för att dela av köket från området med skrivbordsplatser. Idag är det många som arbetar i öppna kontorslandskap och för att få avskildhet och ljuddämpning finns det flera smarta sätt att inreda på. Med tyger, växter och skrivbord som har en ljudabsorberande skärm skapas rum i rummet, vilket gör att det blir enklare att uppnå arbetsro. På officedepot.se hittar du både skärmväggar och växter samt mängder av andra typer av kontorsinredning och kontorsmaterial. Varför inte abonnera på deras kaffemaskiner för att skapa en härlig cafékänsla i fikarummet?

Färgval och materialval

Färg på väggar, möbler och inredningsdetaljer bör spegla företagets varumärke och ge kunder och andra besökare en känsla av att inredningen stämmer överens med företagets stil. En advokatbyrå väljer förmodligen en klassisk inredning med eleganta trämöbler och neutrala färger medan en marknadsföringsbyrå som vill vara i framkant väljer trendiga färger och material som känns vågat och nytt. Om du är osäker på hur inredningen ska se ut finns det hjälp att få från professionella inredningsexperter som kan ta fram förslag på olika typer av inredningar. Ofta har experter en särskild blick för alternativ som du kanske annars aldrig hade kommit på.

Sist men inte minst gäller det också att säkerställa att alla praktiska funktioner fungerar på ett tillfredsställande sätt. Internetuppkoppling, eluttag, plats för skrivare o.s.v. behöver finnas på plats för att det ska gå att arbeta. Även ergonomiska val av till exempel musplattor, bra skärmar och stolar som går att ställa in är viktigt att ta hänsyn till vid inredningen av kontoret.