Eget företag: mer pengar, frihet och ansvar

För många kan starta ett eget företag vara den bästa, och kanske enda, vägen att ta sig vidare i karriärer eller arbetslivet. Genom att starta eget får du en möjlighet att både kunna tjäna mer pengar, få mer frihet och ansvar.

Eget företag

Det finns flera anledningar att starta eget. I många branscher eller jobb är eget företag nästan det enda sättet att kunna försörja sig inom yrket, som författare, fotograf eller för att arbeta som naturguide. För vissa personer kan det egna företaget ge en möjlighet till en andra karriär. Om du är 55 år, har både mycket kunskap och erfarenhet och vill få göra något mer, kan du starta eget. För att lyckas krävs det att du har ett inre driv och att du tycker om utmaningar – vare sig du är 20 eller 63 år när du startar ditt företag. Det som gör företagandet intressant är också att det är människor från olika bakgrund som går samma väg: snickare, läkare, ekonomer och städare – och de kan alla lära sig av varandra, oavsett utbildning.

Mer frihet

Eget företag innebär mycket arbete. I början också mycket obetalt arbete, men samtidigt en frihet att någorlunda få bestämma arbetstider. Du kan arbeta med kreativa uppgifter den tid på dagen, eller natten, när du är som piggast. Du kan förlägga monotona uppgifter till regniga dagar då du har svårt att komma igång. Det ger också en kreativ frihet, att få utveckla produkter och tjänster, ibland rent av att få uppfinna något nytt. Som egenföretagare kan du också åka på semester när det passar dig, istället för när du får semester. Du kan välja att åka till Spanien i tre veckor och ta med dig arbetet, om du behöver sol. Om du förresten är på väg utomlands, på semester eller i arbetet, kan du enkelt växla valuta hemifrån på forex.se – beställ valuta online och välj hemleverans eller uthämtning i valfri bankbutik. Cash is King i många länder.

Mer pengar

Det som skiljer mellan att vara anställd och att jobba för dig själv, är att de extra timmarna som du jobbar verkligen kan komma dig till del ekonomiskt. Det är sällan företagare blir rika över en natt, däremot är det många företagare, oavsett utbildning, som genom hårt arbete och klok planering lyckas skrapa ihop en förmögenhet. Möjligheten att få lånen på huset och stugan avbetalda, kan öka om du har eget företag och ett gott ekonomiskt huvud. Ett välskött företag, särskilt ett aktiebolag, kommer också att växa i värde under åren som går. Om du arbetar upp ett aktiebolag, kan du sedan sälja det för flera miljoner när det är dags att gå i pension.

Mer ansvar

För vissa personer är mer ansvar varken positivt eller lockande – om du inte tycker om ansvar ska du inte starta eget. Om du däremot tycker om ansvar, att leda och lösa problem, då kan eget företag vara ett stort lyft i livet.