Företagare: Bli en digital nomad!

En digital nomad är en person som får sin inkomst genom distansarbete på nätet och som samtidigt reser jorden runt – eller mellan sommarstugan på landet, Rom och Thailand. Det innebär att du kan sitta på ett kafé varhelst i världen och arbeta ett tag, för att sedan resa vidare. Genom den digitala revolutionen har vi idag möjligheter som vi för trettio år sedan inte ens kunde drömma om. Det finns svenskar som lever som digitala nomader, med hela världen som arbetsplats.

Digital nomad

En digital nomad är för det mesta en egenföretagare. Det finns inga, eller mycket få, företag som anställer dig för att du ska vara en digital nomad, utan det kräver att du är påhittig och tar egna intiativ. Vanliga jobb för digitala nomader är bloggare, webbdesigner, app-utvecklare, författare eller skribent, Youtubers, eller annat slags arbete som kan utföras över nätet. Det underlättar att antingen vara duktig på webb och teknik, vara en god skribent eller kunna skapa kreativa filmer att lägga ut på Youtube eller andra sidor. De flesta digitala nomader börjar också med en sparkapital på banken för att kunna komma igång. Ett tips är att låta pengarna växa hos savr – ett fondbolag med mycket låga avgifter. Det finns också digitala nomader som hittat särskilda nischer inom juridik, som mäklare eller som coacher – allt beroende på utbildning och personlighet. Vissa digitala nomader har också flera ben att stå på: de driver en blogg, skriver åt tidningar och har samtidigt en webbshop och en Youtubekanal. Oavsett vad du tänker satsa på kräver det att du är självständig, kan tänka utifrån ett mikro- och makroperspektiv och är flexibel – det kommer att underlätta om du är strandad på andra sidan jorden och väntar på nästa lön med tom plånbok.

Arbeta och resa

En digital nomad både arbetar och reser. För att lyckas bör du försöka resa utifrån ditt arbete. Om du har en inkomstbringande blogg bör du resa till platser som kan ge dig bra artiklar till bloggen. Om du däremot skapar hemsidor och säljer, kan det vara klokt att resa till olika webbevent – det ger dig både nya idéer, kontakter och är något som du kan skriva om. Livet som digital nomad har både fördelar och nackdelar. Den största fördelen är självklart friheten att få lägga upp dagen, och livet, som du vill och att samtidigt kunna resa. En nackdel är att du inte kommer ha ett ”hemma”. Du kommer självklart att träffa mycket människor, men det kan vara svårt att skapa djupare kontakter. Ett tips är att delta i olika communitys för digitala nomader och att även bo ett längre tag i ett land, gärna med andra i samma situation. Att vara digital nomad är spännande och det är väl värt att testa på under ett par år. Det kan vara klokt att först spara ihop ett kapital innan du säger upp jobb och boende i Sverige – så har du redan från början en pott att leva på medan du bygger upp ditt nya liv.