Bidrag för att starta eget

 

För någon som är arbetslös och har funderat på att starta företag finns ett starta eget-bidrag att söka. Har man inte haft någon inkomst på ett tag kan det vara svårt att ha samlat ihop tillräckligt med kapital för att ha möjlighet att starta ett företag. Det officiella namnet hos Arbetsförmedlingen på starta eget-bidraget är ”stöd vid start av näringsverksamhet”. Hur mycket man får i bidrag beror på vad man har för förutsättningar och hur gammal man är, bland annat.

Hur söker man bidrag för att starta eget?

För att få ett starta eget-bidrag behöver man presentera en affärsidé och en affärsplan för en handledare på Arbetsförmedlingen. Det krävs också att man är arbetslös eller på väg att bli arbetslös samt är anmäld hos Arbetsförmedlingen. Man får inte bara pengar utan också hjälp av olika träffar och företagskurser. Huruvida man får uppdraget bedöms också av olika externa konsulter hos Arbetsförmedlingen som hjälper till att utvärdera den affärsidé och plan man presenterat.

Hur stort är bidraget?

Ett starta eget-bidrag innebär inga större summor, max någon knapp tusenlapp per dag före skatt, men det hjälper till med initiala företagskostnader och kan vara det som gör att man vågar satsa ekonomiskt.