Att anställa personal

När man känner att ens verksamhet börjar knaka i fogarna, och man behöver tacka nej till kunder för att arbetsbelastningen är för hög, kan det vara dags att överväga att expandera sitt företag genom att anställa personal. Det är självklart ett stort steg, men de administrativa förberedelserna behöver inte vara så överväldigande som man kanske skulle kunna tro.

Det man behöver göra är helt enkelt att registrera sig som arbetsgivare hos Skatteverket, vilket man till exempel kan göra via Verksamt, Skatteverkets och Bolagsverkets gemensamma portal. Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten går det också att utföra registreringen via en blankett som skickas in med post.

Därmed är den enkla delen av att anställa personal klar, och den svåra börjar, nämligen att skapa en jobbannons, att granska ansökningar och att hålla arbetsintervjuer för att komma fram till vem som har kompetensen och personligheten som man efterfrågar. Det är den verkligt komplicerade delen av att anställa personal, och den viktigaste.

En annan aspekt som är viktig att överväga när man anställer sin eller sina första medarbetare är dock att man plötsligt har ekonomiskt ansvar för mer än sig själv; om det skulle gå illa för företaget drabbar det ens anställda lika mycket som en själv. Därför kan det vara bra att se över företagets finansiella backup i samband med att man anställer personal för första gången. En bra lösning för att känna sig tryggare kan till exempel vara att ordna en checkkredit hos Capcito. En checkkredit kan beskrivas som ett slags löpande lånelöfte, som innebär att man när som helst kan låna de pengar man behöver, upp till ett visst belopp. Fördelarna med detta jämfört med ett vanligt företagslån är att man bara behöver betala ränta för de pengar man faktiskt lånar, inte hela beloppet, och att man alltid har tryggheten att veta att pengarna finns där om man behöver dem. Med den säkerheten kommer både en själv och ens personal att arbeta bättre.